verd
La vida es nodreix de reaccions químiques que tenen lloc en el si dels éssers vius.
Tots els sistemes vius estan formats per àtoms i molècules que obeeixen les regles bàsiques de la química. La matèria dels sistemes vius s’ordena en estructures funcionals a partir de les quals es desenvolupa la vida en el nostre planeta. La vida és possible gràcies a la multitud de reaccions químiques que tenen lloc constantment en els éssers vius.
La química és present en el disseny i obtenció de composts utilitzats per diagnosticar, tractar, seguir i controlar les malalties. A més, té un paper fonamental en l’obtenció dels materials necessaris per fer radiodiagnòstic amb tècniques com el TAC, la radiografia, mamografia, etc., i tractaments de radioteràpia per combatre diferents tipus de càncer.
La química facilita el reciclatge de materials de rebuig, com són el plàstic, el vidre, metalls i residus orgànics. Reciclar permet disminuir el consum de recursos naturals per fabricar materials nous.
Els processos químics estan involucrats en la producció, transformació i conservació dels aliments. Alguns exemples serien la producció de pa (fermentació), formatge (coagulació), olives (salat) i de menjar preparat en general. La química ens proveeix d’aliments nous, com són els enriquits en fibra, calci, els aptes per a celíacs, etc., que permeten de satisfer les necessitats del consumidor .
La química impulsa el descobriment, disseny i fabricació posterior de materials nous, com seria el grafè, un nanomaterial format per una xarxa hexagonal d’àtoms de carboni; els LED, materials inorgànics o orgànics semiconductors emissors de llum; i els nanotubs, nanoestructures tubulars unidireccionals compostes majoritàriament per àtoms de carboni. L’obtenció d’aquests materials ha contribuït a la miniaturització dels aparells electrònics, així com a millorar-ne les prestacions.
La química intervé en la fabricació de fibres naturals i sintètiques. La preparació de noves fibres tèxtils ha permès d’obtenir teixits intel·ligents que fan possible la transpiració, però que són impermeables i retenen la calor corporal, com el Gore-tex®. Hi ha fibres com el Kevlar® que són tant resistents i lleugeres que s’utilitzen per fer neumàtics, veles nàutiques i armilles antibales.
La química identifica i produeix els principis actius que formen part de productes higiènics i cosmètics, i contribueix al disseny i fabricació de les diferents presentacions, com els gels, les emulsions, les cremes, els liposomes, que fan que aquests productes tinguin un ús més efectiu i agradable.
La química proporciona els materials necessaris per crear obres artístiques, metalls, vidres, etc., per a l’escultura; llenços, pigments, etc., per a la pintura; per a la fotografia i el cinema; i materials tecnològics per construir nous instruments musicals. La química i les seves tècniques són imprescindibles per a la datació, autentificació, conservació i restauració de tot tipus d’obres d’art. També la química contribueix a certificar l’autenticitat de les obres d’art i a assegurar-ne la conservació
La química ha estat la ciència que ha desenvolupat els materials necessaris per fer realitat el lema olímpic «Més ràpid, més alt, més fort», ja que ha contribuït al disseny i producció de materials flexibles, lleugers i resistents, i que són més segurs i confortables per als esportistes. Així, ha afavorit la velocitat dels ciclistes, esquiadors o dels atletes; ha millorat la precisió dels tennistes, i obre portes perquè alpinistes, navegants i bussejadors puguin afrontar nous reptes.
La química ha proporcionat els coneixements i materials amb els quals la nostra qualitat de vida ha millorat espectacularment els darrers dos-cents anys. La química, ciència fronterera entre diverses àrees de coneixement, contribueix al desenvolupament sostenible, ja que dona resposta als desafiaments del nostre temps en els àmbits de la salut, l’energia, l’alimentació i la preservació del medi ambient.
CONTINUAM FENT QUÍMICA!